Sgomberato La Rimaia a Barcellona

La mattina del 9 maggio, a pochi giorni dalle date di mobilitazione transnazionale del 12M e 15M, veniamo a sapere che è in atto lo sgombero della Università Lliure La Rimaia di Barcellona. Un esperienza nata 3 anni fa dall’occupazione del Rettorato nel pieno del movimento studentesco contro il Bologna Process, che ha deciso di portare la sua forza nel territorio riappropriandosi di un palazzo abbandonato nel quartiere di St. Antoni.

Le ragazze e i ragazzi della Rimaia li abbiamo ospistati a Lettere qualche mese fa per un iniziativa sul Movimiento 15M (Movimento de las y los Indignad@s) e ci hanno aiutato a capire ancora di più quanto oggi sia importante ripartire dalla cooperazione sociale. Siamo stati a trovarli a Barcellona in occasione della Huelga General del 29M e abbiamo visto con i nostri occhi come nell’Europa delle banche e della pace sociale è ancora possibile uno sciopero generale imponente e determinato.
Riportiamo di seguito il loro comunicato ufficiale

UN DESALLOTJAMENT= MIL OKUPACIONS!

Des de les 6:45h del matí dues unitats de la Brigada Mòbil dels mossos d’esquadra (catorze furgonetes) estan desallotjant l’edifici de la Universitat Lliure La Rimaia, a la ronda de Sant Pau 12, a Barcelona. Els agents han entrat amb escales pels balcons i han reventat la porta de l’edifici davant la sorpresa de la gent que hi viu, ja que el jutjat d’instrucció 22 de Barcelona va ordenar l’arxiu de la causa penal ara fa dos anys entenent que es tractava d’un edifici abandonat des de fa dues dècades i, per tant, no s’estava cometent cap il·lícit penal contra la promotora immobiliària Camat, titular de la finca.

Els Mossos han tallat els accessos a l’edifici i desenes de persones es concentren al límit del cordó policial en solidaritat amb el projecte social. Cal recordar que La Rimaia compta amb el suport de nombroses entitats del barri i que la mateixa Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona va defensar el projecte i les activitats socials que s’hi desenvolupen. Fonts oficials de la policia catalana han informat que es tracta d’un desallotjament per ordre judicial però no han aclarit quin jutge ha signat l’ordre. Els agents tampoc han mostrat l’ordre en cap moment a les persones que es troben dins de l’edifici.

La policia impedeix que les integrants de La Rimaia retingudes dins de l’edifici utilitzin el seu telèfon mòbil. La gent concentrada a l’exterior en aquests moments ha tallat el trànsit de la ronda de Sant Pau. Hibai Arbide, advocat en representació del centre social, ha intentat dialogar amb els agents actuants, però la resposta ha estat: “si vostè és advocat ja sap qui mana aquí”. El lletrat, indignat, ha manifestat que “qualsevol similitud del que està passant amb un Estat democràtic i de dret és pura coincidència”. Cap a les 8h del matí un nombrós grup d’antiavalots ha iniciat l’encapsulament d’una trentena de manifestants solidaris que es concentraven al carrer. El retenció policial s’ha perllongat durant dues hores. La tensió ha pujat de to i els agents identifiquen una per una a la gent retinguda davant de l’edifici. A dins de La Rimaia hi havia 14 persones quan ha arribat la policia, totes ja han estat identificades.

Una actuació judicial del tot irregular

A mig matí s’ha sabut que l’ordre judicial s’ha aconseguit mitjançant un engany. L’ordre ha estat signada pel jutjat d’instrucció 27 de Barcelona, però en aquest procediment es feia referència a uns ocupants que eren a la finca durant l’any 2009 i que la van abandonar voluntàriament davant del requeriment judicial el mes de maig de 2010. Aquell procés va quedar tancat i la promotora Camat va recuperar la possessió de la finca, malgrat continuar amb l’estat d’abandonament. Va ser a finals d’agost d’aquell any 2010 quan la Universitat Lliure La Rimaia va okupar l’edifici de nou i el jutjat d’instrucció 22 va inadmetre la denúncia de la promotora Camat respecte aquesta nova acció entenent que la usurpació d’edificis abandonats no és un delicte. Ara, els Mossos han utilitzat l’antic procediment del jutjat d’instrucció 27 que fa referència a unes persones i uns fets que no tenen cap relació amb La Rimaia per tal d’efectuar el desallotjament d’aquest projecte social. Per tot això, des de l’assemblea del centre social s’ha convocat una concentració a les portes de l’edifici i una manifestació a les 20h als Tres Tombs, a la confluència de la Ronda de Sant Pau i la Ronda de Sant Antoni.

Història d’un centre social emblemàtic

El projecte Universitat Lliure La Rimaia va nèixer ara fa tres anys, després de les càrregues contra els estudiants que s’oposaven al pla Bolonya. La seva primera seu va ser al carrer Casanova, i posteriorment van ocupar un gran edifici situat a la Gran Via de les Corts Catalanes. Totes dues finques van ser desallotjades, però a l’actualitat segueixen sense cap mena d’ús. El mes d’agost de 2010 es va efectuar l’okupació de l’actual finca a la ronda de Sant Pau, que és titularitat d’una promotora immobiliària amb llargs litigis i conflictes amb l’ajuntament. L’edifici, on en un principi s’hi havien d’allotjar famílies d’alt poder adquisitiu s’ha mantingut del tot abandonat des de l’endemà de la seva contrucció als anys 90.

Questa voce è stata pubblicata in General e contrassegnata con , , , , , , , . Contrassegna il permalink.